Življenje v kooperativnih neprofitnih stanovanjih

Zelo je poudarjen družbeni vidik življenja. Pri naši partnerski kooperativi Codha pravijo, da ima pogosto ta celo večjo težo pri odločitvi za življenje v kooperativi, kot ekonomski vidik. Med svojimi člani imajo namreč številne, ki so dovolj premožni, da bi si sami zagotovili lastniško stanovanje, vendar jih prepriča socialno življenje, ki ga nudi kooperativa.

Člani kooperative se odločajo za skupno reševanje zelo različnih problemov:

 • od varstva otrok,
 • učenja otrok,
 • skrbi za starejše,
 • skrbi za stanovanja v času dopustov,
 • skupno urejanje okolice,
 • izposojo avtomobilov,
 • skupna urejena delavnica,
 • soba za goste….,

vsi objekti pa imajo tudi skupen prostor, ki ga člani uporabljajo za različne namene, kot so praznovanja, seminarji, predstavitve.

V stanovanjih kooperative Choda stanovalci med seboj ustanovijo združenje stanovalcev (društva). Kooperativa z njim sklene pogodbo o upravljanju zgradbe in mu za to storitev tudi plačuje.

Izvoljeni organi

Člani združenja izvolijo organe, ki jih zastopajo. Običajno določijo tudi skupine po področjih delovanja (npr. skupina za izbor barv hodnikov, skupina za nabavo kuhinjske opreme, skupina za ureditev skupnih prostorov….). Ta se s spremembami v fazah gradnje spreminjajo. Upravni odbor združenja je v rednih stikih s kooperativo, ki dogajanje vseskozi spremlja, nadzira in pomaga reševati morebitne spore.

Bistvo življenja v stavbah stanovanjskih kooperativ (predvsem participatornih) je visoka stopnja družbene povezanosti stanovalcev.  Že arhitektura zgradb je takšna, da olajšuje ali celo spodbuja stike med stanovalci. Vseeno pa je to v veliki meri odvisno od samih stanovalcev. Vendar, ker so življenju z močno socialno dinamiko naklonjenost izkazali že z včlanitvijo v kooperativo, se običajno socialne vezi dobro razvijajo.

 

2 Comments

 1. Melita

  Tor 21st feb 2012 at 20:30

  Pozdravljeni!Danes sem prvič prebrala o stan.kooperativi in me je navdušil. Zanima me, na koga se lahko obrnem še več o tem projektu? Zanima me, če je kakšna možnost za štajerki del – Maribor?Prostovoljno bi pomagala pri tem projektu. Vem da bi bil zelo zanimiv za mlade družine

  Odgovori
 2. Simon

  Pet 28th dec 2012 at 00:40

  Mislim ,da bi se našlo kar nekaj kandidatov ,ki bi jih zanimalo tole v Kranju .. super ideja

  Odgovori

Komentiraj

Copyright