PARTNERJI

Kooperativa Codha je nastala spomladi leta 1994. Njen nastanek je spodbudila aktivnost organizacije GRAAL (Groupe pour la promotion de l’action associative en matière de longement). Slednja je kot civilna iniciativa v začetku devetdestih začela s spodbujanjem ustanavljanja stanovanjskih kooperativ. Codha kot neprofitna organizacija združuje osebe, ki podpirajo druge oblike domovanja, druge kvalitete življenja in drugačne oblike najema stanovanj, kot si jih predstavljamo običajno.

Codha uresničuje svoje projekte z združevanjem finančnih sredstev in aktivnim sodelovanjem stanovalcev. Sodelovanje stanovalcev se začne že pri načrtovanju projekta izgradnje stanovanjske zgradbe. Samoupravljanje zgradb s strani stanovalcev je eden od glavnih ciljev Codhe in omogoča ljudem, da opredelijo način življenja v njej bližje svojim željam in skladnje z njihovimi potrebami. Pomembna cilja kooperative sta še umik stanovanjskih zgradb iz stanovanjskega trga in omogočanje najemnine, ki dejansko odraža le stroške zgradbe.

Codha je učinkovitejša od manjših kooperativ ali individualnih gradenj. Združevanje izkušenj in znanja vsakega člana je v veliko pomoč pri vseh dejavnostih; od priprave dokumentov, pridobivanja kreditov in zbiranja drugih razpoložljivih sredstev, izvajanja upravnih nalog, itd. Nabor izkušenj in zalogo znanj, ki so Codhi v pomoč pri reševanju, si je Codha zagotovila tudi s članstvo v združenju kooperativ Wogeno Švica.

Codha ima danes v lasti 8 zgradb s 150 stanovanji, trenutno pa svoje aktivnosti usmerja v štiri večje projekte v mestu. Kot takšna sodi v srednje velike ženevske kooperative

Komentirajte prvi.

Komentiraj

Copyright